Het energielabel voor huiseigenaren
Huiseigenaren moeten een energielabel overhandigen als zij hun huis gaan verkopen of verhuren. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Met de huidige, hoge energieprijzen kan de energiezuinigheid van een huis een groot verschil uitmaken op de maandelijkse lasten. Voor een koper of huurder is het dus interessant om te weten welk label een huis heeft. Een huis kan vallen in energieklasse A tot en met G: een huis dat in klasse A valt, gebruikt aanzienlijk minder energie voor verwarming en koeling dan een huis in klasse G. Zeer energiezuinige huizen vallen in de klassen A+ of A++.
Energielabel
Het energielabel, ook energieprestatiecertificaat genoemd, geeft aan hoe energiezuinig een huis is.
Hierbij wordt gekeken naar de mate van isolatie van dak, muren, ramen en vloeren en naar het energieverbruik van de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie.
Het energielabel geeft bij het energiegebruik aan wat het totale standaard energiegebruik is, uitgesplitst in elektriciteit, gas en/of warmte. Hierdoor kan het energiegebruik van verschillende typen woningen vergeleken worden.
Let op:De waarden op het label kunnen sterk afwijken van uw werkelijke gebruik van elektriciteit, gas en/of warmte. Dit hangt onder meer samen met het aantal personen in uw huishouden en uw energiegedrag. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Uitzonderingen
In onderstaande situaties hoeft u geen energielabel aan te vragen:
- Als uw huis verkocht is in 2007, maar pas in 2008 is opgeleverd.
- De verplichting is niet van toepassing op monumenten als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Het energielabel is niet verplicht voor woonboten, woonwagens en caravans.
Naleving energielabelplicht
De verplichting om een energielabel te overhandigen wordt opgenomen in verschillende modelaktes voor koop en huur. Als u als huizenkoper te maken krijgt met een verkoper die geen energielabel wil overhandigen, kunt u het beste een eigen makelaar inschakelen om de verstrekking van het label door de verkoper te stimuleren. Bovendien kunt u als koper of als nieuwe huurder naar de rechter stappen als de verkoper of verhuurder weigert een energielabel te overhandigen.
Aanvragen van een energielabel
U kunt een energielabel aanvragen bij een gecertificeerde adviseur. Een lijst met deze adviseurs vindt u op www.kbi.nl (certificaathouders energieprestatiecertificaat woningen).
De voordelen van een energiezuinig huis
Een energiezuinig huis zorgt voor:
- Een lagere energierekening
- Waardestijging van uw huis
- Meer wooncomfort
- Bescherming van het milieu
Besparingsmaatregelen en maatwerkadvies
Het energielabel geeft een aantal energiebesparende adviezen. Dit zijn standaard adviezen en worden niet specifiek voor de woning opgesteld.
Een maatwerkadvies geeft wel advies op maat. Een maatwerkadvies is uitgebreider dan een energielabel,
sluit aan op de gezinssituatie, het gedrag en geeft een raming van de investeringskosten en te behalen besparingen.
Meer informatie kunt u hier vinden.
Grote energiebesparing door isoleren
Veel warmte verdwijnt door slecht geïsoleerde daken en gevels. De investering in het isoleren van daken en gevels
verdient zich vaak al binnen vijf jaar terug. Zelf isoleren is minder moeilijk dan het lijkt. Isover geeft de doe-het-zelver optimale isolatie-oplossingen met
uitgebreide werkbeschrijvingen en tips voor het isoleren van uw zolder, buitenmuur of kruipruimte.
Meer informatie over hoe u zelf uw woning kunt isoleren vindt u op
www.zelfisoleren.nl.